W budowaniu odporności bardzo istotną rolę pełni nasza dieta. To co jemy i z czego składają się nasze potrawy powinno być naprawdę dobrze przemyślane. Najważniejsze, aby żywność, którą kupujemy była jak najmniej przetworzona. Nie obciążajmy organizmu chemiczną żywnością.
Naucz się odżywiać zgodnie z Piramidą Żywieniową Projektu Sukces. Pozytywnie wpłynie to na Twoje zdrowie i odporność.
Piramida Żywieniowa zakłada, że podstawą diety powinny być produkty pochodzenia zwierzęcego. 70% – właśnie tyle procent Twojego talerza powinny stanowić mięso, podroby, jaja, sery czy masło. Może jest to dla Ciebie szokujące. Obecnie panuje wiele trendów na bycie wege czy wegan, na ograniczanie spożycia mięsa. Projekt Sukces odwołuje się jednak do pochodzenia człowieka i jego zachowań na przestrzeni dziejów. Wiele wskazuje na to, że upowszechniona przez lata promocja jedzenia w większości warzywa, owoców, zbóż przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia produktów odzwierzęcych wcale nie jest dla naszego organizmu korzystne.
Mięso i produkty zwierzęce jako podstawa diety, to produkty pełnowartościowe, które dosłownie zaspokajają wszystkie nasze potrzeby na dobre tłuszcze, witaminy i składniki mineralne. Oczywiście również na białko, które jest głównym składnikiem budulcowym.
Kolejne 20% to warzywa. Jak widzisz, zdecydowanie mniej. Można powiedzieć, że są one dodatkiem. Dlaczego? Bo składniki z produktów odzwierzęcych są lepiej przyswajalne niż z roślin.
Tylko po 5 % przypada na tłuszcze roślinne, owoce i zboża. Owoce i zboża to mimo wszystko ogrom węglowodanów. Nie budują w żaden sposób naszej odporności. Związkami, na które należy uważać są także zawarte w warzywach i owocach lektyny, szczawiany oraz pochodzący z pszenicy gluten.
Ze względu na obecność kofeiny ogranicz spożycie kawy. Nie przesadzaj również z herbatą (na dużo szczawianów). Pij wodę.
Używaj przypraw, ziół i soli mineralnej.
Nie obciążaj organizmu ciągłym jedzeniem. Jedz 1-2 pełnowartościowe posiłki dziennie. Daj sobie czas na odpoczynek od jedzenia.
W jakie składniki powinna być bogata nasza dieta, aby pobudzić nasz układ odpornościowy do działania?
Są to głównie witaminy. Oczywiście o tym, że występują one w warzywach wiedzą wszyscy. Jednak dużo lepiej przyswajalne są te z produktów zwierzęcych – mięsa, podrobów, owoców morza, ryb, jaj, masła i serów, a one również są ich źródłem. Zapraszam do lektury artykułu o tym, co zawiera w sobie mięso.
Witamina C czyli kwas askorbinowy. Najbardziej znana wszystkim witamina kojarzona z układem odpornościowym. Znana od dawna jako środek na wiele chorób. Jest silnym antyoksydantem. Witamina C wpływa na pobudzenie produkcji interferonu, neutralizuje wolne rodniki i pobudza do działania białe ciałka krwi oraz przekaźniki chemiczne, które zwalczają chorobę. Poza tym korzystnie wpływa na układ krwionośny, reguluje poziom cholesterolu oraz zmniejsza ciśnienie krwi. Organizm nie potrafi wytwarzać tej witaminy samodzielnie, dlatego też należy ją dostarczać wraz z pożywieniem.
Witamina A chroni przed wnikaniem zarazków, wpływa na zwiększenie komórek odpornościowych i pomaga organizmowi walczyć z wirusami. Witaminę A możemy znaleźć w wielu produktach zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. W produktach zwierzęcych witamina A występuje pod postacią retinolu i jego pochodnych. Najlepszym jego źródłem są podroby, niektóre gatunki ryb i jajka. Witaminę te znajdziemy także w produktach mleczarskich- mleku i maśle. Najczęściej wybieranym produktem pod względem suplementacji, zawierającym największą ilość witaminy A jest tran pochodzenia rybiego.
Witamina E ma głównie działanie przeciwzapalne. Bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, a także niszczy wolne rodniki. Jest silnym przeciwutleniaczem. Usprawnia też czynność limfocytów T, które odpowiadają za odpowiedź immunologiczną. Ponadto pozytywnie wpływa na krzepliwość krwi i poziom cholesterolu w organizmie.
Witaminy z grupy B biorą udział w procesie tworzenia białek, hormonów i enzymów, które konieczne są do prawidłowej obrony organizmu. Witaminy z grupy B wzmacniają nasz układ immunologiczny. Bardzo ważna jest tutaj witamina B2 czyli ryboflawina, która jest niezbędna do tego, aby nasz układ odpornościowy funkcjonował prawidłowo. Witamina B5 czyli kwas pantotenowy dodatkowo zapobiega skutkom antybiotykoterapii, a witamina B6 czyli pirydoksyna podnosi odporność immunologiczną i bierze udział w tworzeniu przeciwciał.
Oprócz witamin na naszą odporność mają wpływa również składniki mineralne. Bardzo ważnym jest żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny. Jego niedobór zwiększa podatność organizmu na choroby. Przed działaniem wolnych rodników broni nas również cynk.
Kolejnym ważnym składnikiem, którego nie może zabraknąć w diecie jest magnez. Wpływa korzystnie na nasz układ immunologiczny, a jego niedobór prowadzi do spadku odporności.
Na koniec należy wspomnieć o witaminie D. To jedyna witamina, której nie jesteśmy w stanie dostarczyć do organizmu z pożywienia. Organizm, który ma odpowiednią ilość witaminy D potrafi w dużej mierze świetnie się bronić przed chorobami. Jednak niedobór tej witaminy powoduje, że często łapiemy infekcje. Warto sprawdzić czy mamy odpowiednią jej ilość, robiąc badania krwi. W razie niedoboru z powodzeniem możemy ją suplementować. Jednak najpierw należy ustalić dawkę suplementu z lekarzem.
Jak widać odpowiednia i zbilansowana dieta może pomóc nam w budowaniu odporności. To podstawa do bycia zdrowym i w dobrej kondycji. Jeśli zadbamy o nasz sposób odżywiana unikniemy wielu zdrowotnych problemów. Dodajmy do tego regularną aktywność fizyczną i wartościowy sen, a damy znać organizmowi, że jest dla nas ważny. Dbajmy o siebie. Odporności nie zbudujemy ot tak, ale systematyczne i mądre działania dadzą nam wiele korzyści już niebawem.