Sałatki to świetny pomysł na przekąskę czy kolację. Jeśli odpowiednio je zbilansujemy mogą być również pożywnym daniem obiadowym.
Przygotowaliśmy dla Was 5 pomysłów na sałatki, które najbardziej przypadły nam do gustu. Możecie je podawać na imprezach. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do grilla.
Na wstępie chcieliśmy dodać, że podstawą naszej diety powinny być produkty odzwierzęce. O Piramidzie Żywieniowej Projektu Sukces pisaliśmy tutaj. Zapoznajcie się z nią i pamiętajcie, że warzywa według niej to tylko 20% codziennej diety. W niektórych chorobach spożywanie warzyw jest wręcz niewskazane chociażby ze względu na obecne w nich substancje takie jak m.in. szczawiany. Uważajcie więc na swoje zdrowie i pilnujcie, aby żywienie traktować indywidualnie.
5 pomysłów na pyszne sałatki:
SAŁATKA Z JABŁKIEM I WĄTRÓBKĄ DROBIOWĄ
Składniki:
- Garść ulubionej sałaty – roszponka, rukola, endywia
- 1 jabłko
- 8 wątróbek drobiowych
- Pół czerwonej cebuli
- Pieprz
Sos: ocet balsamiczny
Do miseczki włożyć sałatę, pokrojone w kostkę jabłko, cebulę. Usmażyć wątróbkę i również dodać. Wymieszać. Posypać pieprzem. Na koniec polać octem balsamicznym.
SAŁATKA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ
Składniki:
- 50 gr wędzonej makreli
- 1 jajko
- Garść liści szpinaku
- Kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki kukurydzy
Sos: wymieszać jogurt koperkiem i szczypiorkiem
Do miski włożyć szpinak, przekrojone na pół pomidorki, kukurydzę oraz poszarpaną na małe kawałeczki makrelę i pokrojone na ósemki jajko. Polać sosem jogurtowym.
SAŁATKA Z GRILLOWANĄ PIERSIĄ Z KURCZAKA
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- Garść sałaty rzymskiej
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 suszone pomidory
- Po kawałku papryki czerwonej, żółtej i zielonej.
Sos: wymieszać jogurt naturalny z curry, odrobiną soku z cytryny i pieprzem
Do miski włożyć sałatę rzymską, pokrojony na kawałki seler naciowy oraz posiekane suszone pomidory i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Położyć grillowaną wcześniej pierś z kurczaka – przyprawioną ulubionymi ziołami. Polać sosem.
SAŁATKA NA SŁODKO Z INDYKIEM
Składniki:
- Garść sałaty lodowej
- 5-6 truskawek
- 5-6 kulek winogrona
- Kilka jeżyn
- Posiekane orzechy włoskie
- Spory kawałek piersi z indyka
Sos: wymieszać jogurt z sokiem z cytryny i limonki. Dodać posiekaną kolendrę.
Do miski włożyć sałatę, pokrojone na połówki owoce, orzechy i ugrillowaną wcześniej pierś z indyka. Polać sosem jogurtowym.
SAŁATKA Z ROSTBEFEM
Składniki:
- Garść roszponki
- Garść szpinaku
- Kilka pomidorków koktajlowych
- Pół świeżego ogórka lub 1 duży małosolny
- Stek z rostbefu
- Dowolne przyprawy
Sos: musztardowo – miodowy: woda, sok z cytryny, musztarda i miód. Proporcje według własnego uznania.
Do miski wsypujemy sałatę, szpinak, pokrojone pomidorki i ogórka . Czas na przygotowanie steka. Mięso należy wyjąć około pół godziny przed przygotowaniem i odsączyć z wody. Rozgrzej na patelni masło i smaż mięso około 1,5 – 2 minut z każdej strony. Nie nakłuwaj. Posyp solą i pieprzem. Ściągnij z patelni i połóż na osobnym talerzu aby odpoczęło. Następnie pokrój w cienkie plastry i połóż na sałatkę. Polej sosem.
Mamy nadzieję, że nasze pomysły na sałatki spodobały Wam się i będziecie z chęcią z nich korzystać. Koniecznie podzielcie się z nami Waszymi przepisami!