Obiad to główny posiłek naszego dnia. Często jednak, zabiegani nie zważamy uwagi na to co jemy. Kupujemy niezdrowe gotowce albo, co gorsza nie jemy obiadu wcale.
Przedstawiamy Wam więc 5 pomysłów na szybki, zdrowy i tani obiad. Każdy znajdzie coś dla siebie. Obiad powinien być dobrze zbilansowanym posiłkiem, który zapewni Wam siłę i energię. W Projekcie Sukces sugerujemy, abyście spożywali jeden lub dwa posiłki dziennie. To w zupełności wystarczy, jeśli zadbacie o jakość i skład tego, co jecie.
Niestety przygotowanie wielu przepisów na smaczne obiady wymaga sporo czasu. I to jest największy problem.
Nasze przepisy są zdrowe, tanie, a przede wszystkim szybkie.
Jak ugotować tani obiad, który będzie też szybki i zdrowy?
- Sięgaj po mięso. To doskonałe źródło białka i wszystkich niezbędnych składników. Jeśli kupisz dobry jakościowo produkt, nie będziesz musiał właściwie dokupować wielu składników do pełnowartościowego dania.
- Wybieraj produkty sezonowe – są zdecydowanie tańsze. Wiadomo, że wiosną czy latem jest dużo większy wybór, ale jesienią i zimą również znajdziesz coś dla siebie np. warzywa korzeniowe.
- Przygotuj coś z niczego – otwórz szafki i lodówkę i rozejrzyj się po nich. Na pewno w domu masz produkty, które są świetną bazą do smacznych, pełnowartościowych potraw. Kombinuj. Wrzucisz to co masz na patelnie z odrobiną zdrowego tłuszczu i tani, szybki obiad gotowy.
- Zawsze miej w kuchni produkty podstawowe, szczególnie te, odzwierzęce
Obiad na szybko – przepisy
Udko z kurczaka z warzywami na orientalną nutę
Bogactwo zdrowia i smaku. Przyprawione nieco inaczej niż na co dzień nabierze całkiem innego smaku i aromatu.
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- pół świeżego ogórka
- papryka czerwona obrana ze skórki
- 10 – 15 sztuk czarnych bądź zielonych oliwek
- pęczek zielonej pietruszki
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego bądź jasnego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- kurkuma, chili i curry – po 1 łyżeczce
- sól i pieprz wedle uznania
Sposób przygotowania:
- Natrzyj udko solą, pieprzem, kurkumą, chilli, curry, sokiem z cytryny i sosem sojowym
- Pokrój warzywa w kostkę.
- Podsmaż udka.
- Po wstępnym podsmażeniu dodaj do nich warzywa – poczekaj aż zmiękną.
- Dopraw według uznania
- Wymieszaj i duś jeszcze chwilkę.
Sałatka z jajkiem i szynką
Choć może to się wydać nieco zaskakujące, nasza sałatka to świetny sposób na obiad. W gorące dni, a takie już niedługo, niekoniecznie mamy ochotę na zjedzenie czegoś ciepłego. Wtedy przygotujmy sobie sałatkę, która zaspokoi nasz apetyt, jednocześnie będzie stanowić pożywny i szybki fit obiad. Tak naprawdę sałatkę możemy przygotować z tego co mamy pod ręką. Oto nasza propozycja:
Składniki:
- ćwiartka główki sałaty albo garść rukoli, roszponki, endywii – co najbardziej lubimy,
- 2 małe pomidory,
- pół ogórka,
- pół papryki,
- 2 jaja,
- 3 – 4 plasterki chudej szynki,
- 5 łyżek jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka chrzanu,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Przygotuj warzywa: umyj i połóż na talerz sałatę. Pokrój pomidory, ogórka i paprykę.
- Ugotuj jajka i pokrój szynkę na paseczki
- Ułóż na sałacie pokrojone warzywa, jajka i szynkę.
- Zrób sos: wymieszaj jogurt z chrzanem
- Polej sałatkę. Przypraw solą i pieprzem
Fit zupa ogórkowa
Gotowanie zupy może nie jest najszybszym obiadem, ale za to możemy poświęcić czas tylko raz, a ugotować ją na kilka dni albo zamrozić i kiedy będziemy mieli na to ochotę po prostu wyjąć gotowy zdrowy, tani obiad z zamrażalki.
Składniki na 2 porcje:
- 500ml wody
- 25 dkg kiszonych ogórków
- 25 dkg ziemniaków
- 1 większa pierś z kurczaka
- 10 dkg jogurtu greckiego
- 2 cebule
- 2 marchwie
- 2 korzenie pietruszki
- pół większego selera
- 3 łyżki koperku
- ekologiczna kostka bulionowa
- odrobina masła
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę wraz z bulionem.
- Pokrój włoszczyznę i kurczaka.
- Pokrój cebulę i podsmaż na odrobinie masła.
- Dodaj do cebuli warzywa i smaż przez kilka minut.
- Zalej bulionem warzywa, dodaj pierś z kurczaka i gotuj kilka minut pod przykryciem.
- Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki i gotuj kolejne kilkanaście minut – około 10-15.
- Ogórki zetrzyj na tarce i wrzuć do wywaru. Gotuj kolejne 10 minut.
- Na koniec zahartuj śmietanę i dodaj do zupy. Posyp koperkiem.
Pamiętajcie, że około 70% Waszego talerza powinny stanowić produkty pochodzenia zwierzęcego. Reszta to warzywa, tłuszcze, owoce i zboża, Zdecydowana mniejszość. Zapoznajcie się Piramidą Żywieniową Projektu Sukces, która pozwoli Wam idealnie skomponować zdrowy posiłek.
Nie pozostaje nam nic innego jak życzyć Wam smacznego!