Nie ma na świecie produktów spożywczych, które znajdują tylko swoich zwolenników. Praktycznie wszystkie budzą kontrowersję, zachęcają do dyskusji, tworzą wokół siebie mity, a nawet bywają demonizowane.
Nie inaczej jest z mięsem, o którym dzisiaj chcieliśmy napisać kilka słów.
Żeby była jasność – nie krytykujemy Waszych wyborów. Nie narzucamy Wam, żebyście jedli steki, kiedy czujecie, że z mięsem Wam nie po drodze.
Chcemy w kilku zdaniach wspomnieć o tym, że dobre mięso ma w sobie ogrom witamin i składników odżywczych. Może warto spojrzeć na nie przychylnym okiem?
Projekt Sukces powstał po to, aby uczyć Polaków zdrowo jeść, a zdrowe jedzenie jest naprawdę proste. Nie ukrywamy, że jesteśmy zwolennikami jedzenia mięsa, a założyciel Projektu Sukces – Patryk Jankowski, sam na sobie testował przez kilka miesięcy dietę karniwora. Przeczytajcie o tym tutaj.
Co znajdziemy w mięsie?
Mięso jest samo w sobie pełnowartościowym produktem. Oczywiście jego właściwości zależą w dużej mierze od rodzaju, pochodzenia i jakości. Istotny tu jest gatunek zwierzęcia, z którego mięso jest pozyskane, część ciała, styl życia zwierzaka, a także sposób karmienia i typ hodowli.
Dlatego oprócz tego jaki konkretnie rodzaj mięsa wyląduje na naszym talerzu, istotne jest to, jak dobre jakościowo mięso wybierzemy. Ale o tym później.
Teraz skupmy się na tym, co konkretnie znajdziemy w mięsie.
Białko – o roli białka w organizmie człowieka można pisać wiele. W gigantycznym skrócie można powiedzieć, że bez niego jest niemożliwe normalne funkcjonowanie. Białko dostarcza budulca, odbudowuje zużyte tkanki i wspiera powstawanie nowych, bierze udział w transporcie składników pokarmowych do komórek, jest nośnikiem, chroni, tworzy m.in. limfę̨, krew i hormony, pomaga regulować́ ciśnienie krwi i poprawia jej krzepliwość́.
Dostarczane do naszego organizmu białko zostaje rozłożone na aminokwasy. Te z kolei łączą się ze sobą tworząc kolejne białka. Najważniejsze jednak jest to, że nie magazynujemy białka. Na bieżąco je wykorzystujemy, dlatego poprzez odpowiednią dietę musimy codziennie dbać o to, aby to białko do organizmu dostarczyć. Ilość zapotrzebowania na białko zależy od osobniczych cech – płci, stylu życia, funkcjonowania na co dzień. Przyjmuje się, że średnio jest to ok. 2 gr na kg masy ciała.
Mięso jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Jest najlepiej wchłaniane i w pełni wartościowe. Najwięcej białka znajduje się w chudych mięsach – drób, indyk czy królik.
Witaminy z grupy B – mięso to rewelacyjne źródło witamin właśnie z tej grupy. Znajdziemy w nim witaminę B1, B2, B3, B4, B5, B6, B8 i B12.
- B1– jej największe ilości znajdują się w mięsie wieprzowym. Witamina B1 odpowiada za prawidłową przemianę węglowodanów i odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga również pracę układu sercowo- naczyniowego.
- B2 – największe ilości w mięsie cielęcym. Wspiera widzenie i zapobiega chorobom oczu. Reguluję pracę układu nerwowego.
- B3 (inaczej witamina PP lub niacyna) – największe ilości w mięsie drobiowym. Wspiera pracę mózgu i układ nerwowy, ogrywa istotną rolę w pracy układu hormonalnego.
- B4 – bierze udział w procesach budowy komórek. Reguluje pracę mózgu oraz mięśni
- B5 – obniża stężenie cholesterolu we krwi, reguluje liczne procesy na poziomie komórkowym, w tym przemiany białkowo- tłuszczowe.
- B6 – niezbędna w procesach zachodzących w układzie krwionośnym. Bierze udział w procesie produkcji hemoglobiny. Wspiera prawidłową pracę serca i poprawia ciśnienie krwi.
- B8 – wpływa na rozwój organizmu oraz na wzrost. Dzięki niej, możemy cieszyć się piękną skórą.
- B12 – najwięcej w mięsie wołowym. Bierze udział w licznych procesach metabolicznych, w wytwarzaniu krwinek czerwonych w szpiku, przemianie kwasu foliowego. Wspiera właściwą pracę układu nerwowego.
Żelazo – niezwykle ważny składnik, który odpowiada za budowanie białek i enzymów w organizmie. Dostarcza tlen do mięśni i narządów. Wspiera układ odpornościowy, zapobiega anemii. Jego niedobór prowadzi do chronicznego zmęczenia, problemów z krwią, słabości czy bóli w obrębie stawów. Na niedobory żelaza cierpią najczęściej osoby na dietach wege. Największe ilości żelaza około 2,5 gr na 100 znajdziemy w mięsie cielęcym i wołowym.
Magnez – pierwiastek życia. Badania pokazują, że bierze udział w około 300 procesach, jakie zachodzą w ludzkim organizmie. Wpływa na pracę układów immunologicznego, nerwowego, mięśniowego i krwionośnego. Zwalcza stany zapalne, redukuje stres, zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób m,in. Cukrzycy, nadciśnienia tętniczego czy depresji. Reguluje pracę tarczycy, poprawia trawienie, bierze udział w budowaniu kości, korzystnie wpływa na pamięć i procesy myśleniowe.
W mięsie znajdziemy też potas, fosfor i cynk. Potas odpowiada głównie za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Reguluje gospodarkę wodną oraz poziom Ph komórek. Fosfor w dużej mierze kojarzony jest z mocnymi kośćmi i zębami, a cynk poprawia naszą odporność i wspiera pracę mózgu.
Jak więc widzicie, warto sięgać po mięso, jeśli chcecie, aby Wasza dieta była zdrowa i wartościowa. Już niedługo na naszym portalu pojawią się kolejne artykuły, w tym również o tym, jak jedli nasi pradawni przodkowie. Obserwujcie nas i komentujcie!
Zachęcam Was tym samym do podjęcia Twojego wyzwania “Krok po zdrowie”, które pozwoli Wam rozpocząć przygodę ze zdrowym stylem życia.
Jeśli to co robimy, jest dla Was ważne, miło nam będzie jeśli wesprzesz nasze działania poprzez Patronite. Dzięki!