Gluten w ostatnim czasie stał się bardzo popularny. Powstało na jego temat wiele opinii, wszędzie piszą o negatywnych skutkach jego spożywania.
Można powiedzieć, że istnieje nawet moda na dietę bezglutenową. Jak jest naprawdę? O co w tym wszystkim chodzi i czy gluten jest aż taki zły? O tym przeczytacie poniżej.
Co to jest gluten?
Zacznijmy od wyjaśnienia tego, czym właściwie jest gluten. To nic innego jak grupa białek występująca w produktach spożywczych, głównie w zbożach. Nazwa wzięła swój początek z angielskiego słowa „glue”, co oznacza klej. I nie bez powodu. Białka glutenu po zmieszaniu z wodą tworzą lepką substancję przypominającą konsystencją właśnie klej. Ciasto na bazie mąki z zawartością glutenu, staje się elastyczne i wilgotne, nie wysycha i jest puszyste.
Co ciekawe, gluten doskonale wpływa na zachowanie aromatu. Dlatego też, możemy spotkać jako dodatek do wędlin, serów czy przypraw.
Co zawiera gluten?
Wielu z nas szuka informacji w czym jest gluten. Czasami odpowiedź nie jest taka oczywista. W dużym skrócie możemy powiedzieć, że źródłem glutenu są wszystkie produkty wytworzone z pszenicy. Gluten zawiera też żyto, pszenżyto i jęczmień.
Popularne odmiany pszenicy takie jak durum czy orkisz również są źródłem glutenu.
Gluten znajdziemy w pieczywie, makaronach i otrębach. Jeśli zastanawia nas czy gluten jest w kaszy, tutaj odpowiedź nie jest jednoznaczna. Niektóre go zawierają np. kasza manna, bulgur, kuskus, pęczak czy perłowa, inne nie np. gryczana czy komosa ryżowa. Wszystko zależy od tego z jakich zbóż dana kasza pochodzi.
Inne produkty zawierające gluten to:
- Ciasta, herbatniki
- Słone przekąski
- Kawa zbożowa
- Płatki śniadaniowe
- Jogurty
- Wędliny
- Czekolada
- Chipsy
- Marynaty i sosy (majonez, musztarda)
- Przyprawy
W wielu produktach gluten nie występuje naturalnie, a jest jedynie dodatkiem, o czym wspominaliśmy wcześniej. Kupując jakiś produkt warto więc dokładnie czytać jego etykietę.
Gdzie nie ma glutenu?
Bezglutenowymi produktami są oczywiście te, które naturalnie go nie zawierają oraz te, z których gluten został usunięty technologicznie.
Częste pytanie, z którym spotykamy się od naszych podopiecznych to, czy ryż ma gluten. Tutaj odpowiedź jest prosta: nie! Pozbawione glutenu są również kukurydza, gryka czy proso.
Inne produkty bez glutenu:
- Kasza jaglana i quinoa
- Rośliny strączkowe
- Warzywa w tym ziemniaki
- Owoce
- Nabiał
- Jaja
- Mięso
- Ryby i owoce morza
- Olej i oliwa
Pamiętajmy jednak, że istnieje możliwość, że żywność bezglutenowa została zanieczyszczona glutenem podczas jej produkcji lub przygotowywania. Najważniejsza więc dla nas jest informacja zawarta na opakowaniu produktu.
Czy gluten szkodzi?
Mówi się, że dla większości populacji gluten jest bezpieczny i nie ma podstaw, żeby całkowicie z niego rezygnować. Na pewno osoby chorujące na celiakię czy zmagające się z nietolerancją glutenu muszą się z nim pożegnać. Mimo ogólnego przekonania, że gluten u osób zdrowych jest dobrze tolerowany, warto się mu przyjrzeć. Jeśli czujecie się zmęczeni, bez energii (nawet po przespanej nocy), macie problem z koncentracją być może winowajcą jest właśnie gluten. Istnieją badania, które pokazują, że tzw. mgła mózgowa może mieć podłoże w diecie pełnej glutenu. Może on również powodować stany zapalne, bóle stawów, osłabienie więzadeł, bóle mięśni, problemy żołądkowo-jelitowe oraz problemy z cerą. Warto więc zapoznać się ze swoim organizmem. Jeśli macie problemy zdrowotne, wskazane jest odstawienie gluten i obserwowanie czy niedomagania miną, a Wasz stan się polepszy. Projekt Sukces zakłada, że podstawą diety powinny być w 70% produkty pochodzenia zwierzęcego. Uważamy, że to najlepszy wybór. Ograniczenie spożycia wszystkich zbóż ( nie tylko tych zawierających gluten) do 5% codziennego zapotrzebowania na pewno korzystnie wpłynie na Waszą kondycję i samopoczucie. Aby poczytać więcej na temat komponowania posiłków zapoznajcie się z naszą piramidą żywieniową.