Projekt Sukces

Brak produktów w koszyku.

No Result
View All Result
  • Start
  • O projekcie
  • Pozytywne nastawienie
  • Odżywianie
  • Ruch
  • Treningi personalne
  • Sklep
Projekt Sukces
  • Start
  • O projekcie
  • Pozytywne nastawienie
  • Odżywianie
  • Ruch
  • Treningi personalne
  • Sklep
No Result
View All Result
Projekt Sukces
No Result
View All Result

Jak wybrać dobre mięso?

Yesterday is gone. Tomorrow has not yet come. We have only today. Let us begin.

Projekt Sukces Team przez Projekt Sukces Team
22 lutego 2023
w Odżywianie, Zdrowie
0 0
0
Strona główna Odżywianie

Drób, wieprzowina oraz wołowina to mięsa, które najczęściej goszczą na naszych stołach. Często są podstawą aromatycznych i pysznych dań. Jednak, żeby ich smak nas zachwycił, musimy nauczyć się wybierać produkt jak najlepszej jakości.

Najlepszej jakości czyli jakie? No właśnie. Wbrew pozorom idąc na zakupy, musimy być pewni czego tak naprawdę szukamy. Niestety, ale często sięgamy po marketowe mięso, które przyciąga nas swoją promocyjną ceną. To duży błąd. Mięsa nie należy kupować „z przypadku”.

Po pierwsze zawsze ustal, co będziesz gotować, czego potrzebujesz i w jakiej ilości. Porozglądaj się po okolicy, w której mieszkasz. Na pewno znajdziesz dobry sklep mięsny. Jest ich całkiem sporo. Możesz też zamówić większe ilości mięsa przez Internet. Już wiele gospodarstw i hodowców, świadczy wysyłkę swoich produktów na terenie całego kraju. Zawsze możesz zrobić większe zamówienie i śmiało zamrozić mięso na dłuższy czas.

Staraj się kupować mięso na stoiskach, unikaj tego pakowanego. Trudniej wtedy ocenić jego świeżość. Kupujmy mięso z zaufanych miejsc, pytajmy o jego pochodzenie, sprawdzajmy certyfikaty.

A jak powinno wyglądać dobrej jakości mięso?

Drób – wysokiej jakości mięso drobiowe ma lekko różowy kolor. W żadnym wypadku nie może być szare, lekko żółte czy zielonkawe. Unikaj też mięsa bladego, którego struktura nie jest zwarta. Mięso drobiowe jest jędrne, sprężyste, niepopękane, ma elastyczne włókna, gładką powierzchnie. Jeśli je naciśniemy, szybko powinno powrócić do pierwotnego kształtu. Drób powinien być suchy, nie mogą wylatywać z niego żadne soki ani woda. Wybierając poszczególne elementy, warto sięgnąć po te mniejsze – najprawdopodobniej pochodzą z młodszego zwierzęcia. Mięso drobiowe nie wydziela praktycznie żadnego zapachu.

Przy kupnie piersi warto też zwrócić uwagę na białe paseczki w ich strukturze. Oznaczają one, że ptak karmiony był paszą z antybiotykami i hormonami. Takie mięso jest tłustsze, twardsze, ma mniej białka i witamin.

Wieprzowina – jest delikatna i soczysta. Posiada paski białego tłuszczu o mocnej i zwartej marmurkowej strukturze. Mięso jest mocno różowe, dość ciemne, bez przebarwień. Gładkie i lśniące. Im lepsza jakość mięsa, tym jego kolor ciemniejszy. Konsystencja zbita, ale występują żyłki tłuszczu. Powinny one być jasne, nigdy żółte. Wieprzowina jest znacznie bardziej wilgotna niż drób. Nie może ona jednak być mokra. Jeśli chodzi o zapach, wieprzowina pachnie bardzo delikatnie, prawie niewyczuwalnie.

ZOBACZ TAKŻE

Wyzwanie Projekt Sukces – Zacznij z nami TYDZIEŃ ZERO

Wyzwanie Projekt Sukces – Zacznij z nami TYDZIEŃ ZERO

4 maja 2023
Autofagia – czyli o tym jak organizm sam się oczyszcza

Autofagia – czyli o tym jak organizm sam się oczyszcza

22 lutego 2023
Co z tym…mięsem? Czyli o tym, czy warto jeść mięso

Co z tym…mięsem? Czyli o tym, czy warto jeść mięso

22 lutego 2023

Wołowina – dobrej jakości mięso powinno mieć czerwony kolor o głębokim nasyceniu. Im jaśniejszy odcień czerwieni, tym mięso pozyskane jest z młodszego zwierzęcia. Wołowina naturalnie się utlenia, co powoduje jej ciemnienie. Brązowa wołowina albo bardzo mocno czerwona niestety straciła już swoje walory smakowe. Mięso wołowe jest lśniące, sprężyste, wilgotne, ale nie mokre. Po naciśnięciu, powinno powrócić do swojego poprzedniego stanu. Tłuszcz oczywiście powinien być w jasnym odcieniu – kremowy bądź śmietankowy. Najwyższej jakości wołowina cechuje się tzw. marmurkowatością – czyli specyficznym ułożeniem tłuszczu. Świadczy to o jakości premium i decyduje o wybitnym smaku przygotowanych potraw. Wołowina posiada również charakterystyczny zapach. Nie powinien on być jednak kwaśny, ostry i nieprzyjemny.

Cielęcina – mięso cielęce jest delikatne w swojej strukturze i kolorze. Powinno być intensywnie różowe, nie blade. Bladość mięsa świadczy o niedożywieniu zwierzęcia. Dobra cielęcina ma gładką strukturę, niską marmurkowatość i jasny kolor tłuszczu, który przecina struktury mięsa. Cielęcina ma delikatny, lekko mleczny zapach. Najlepszej jakości mięso, to to pozyskane od cieląt w wieku od 4-8 tygodni, karmionych wyłącznie mlekiem.

Jagnięcina – jest jasnoróżowa, jednolita i połyskliwa. Jeśli ma intensywną barwę, to mamy raczej do czynienia z baraniną. Jagnięcina wykazuje najlepsze walory smakowe jeśli pochodzi od jagniąt mlecznych albo takich, które nie ukończyły jeszcze roku. Wtedy mięso ma cienkie włókna, jest kruche i delikatne. Ma bardzo specyficzny zapach – często porównywany do zapachu dziczyzny lub sarniny.

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Jeśli chcemy mieć większą pewność, że mięso nie jest leżakującą w sklepie tablicą Mendelejewa, warto wybierać kawałki z kością.

Unikajmy też kupowania mięsa już zmielonego. Lepiej kupić konkretny kawałek w całości i zmielić go w domu lub poprosić o zmielenie w sklepie.

A Wy na co zwracacie uwagę przy wyborze mięsa? Gdzie zazwyczaj je kupujecie i jak przyrządzacie? Dajcie znać w komentarzu.

Zachęcam Was tym samym do podjęcia Twojego wyzwania “Krok po zdrowie”, które pozwoli Wam rozpocząć przygodę ze zdrowym stylem życia.

Jeśli to co robimy, jest dla Was ważne, miło nam będzie jeśli wesprzesz nasze działania poprzez Patronite. Dzięki!

Tags: dietadieta karniworamięsoZDROWE ODŻYWIANIE
Udostępnij

OstatniePosty

Mięso dla diety Karnivora - Jakie wybrać?
Odżywianie

Mięso dla diety Karnivora – Jakie wybrać?

4 października 2023
Co to jest dieta karniwora
Odżywianie

Dieta Karniwora – co to jest i jak działa?

2 października 2023
Czego unikać na diecie carnivore?
Odżywianie

Czego unikać na diecie carnivore?

3 września 2023
Poradnik dla początkujących na diecie karniwora
Odżywianie

Poradnik dla początkujących na diecie karniwora – Jak zacząć w 5 krokach?

28 czerwca 2023
Przepisy na diecie karnivora
Odżywianie

Przepisy na posiłki z diety karniwora – co warto przygotować?

25 czerwca 2023
Suplementacja w diecie karnivora
Odżywianie

Suplementacja na diecie Karniwora – kiedy warto sięgnąć po suplementy?

24 maja 2023
Następne wpisy
Autofagia – czyli o tym jak organizm sam się oczyszcza

Autofagia – czyli o tym jak organizm sam się oczyszcza

Kategorie

  • Odżywianie
  • Pozytywne nastawienie
  • Pozytywne wiadomości
  • Ruch
  • Zdrowie

OSTATNIE WPISY

  • Mięso dla diety Karnivora – Jakie wybrać?
  • Dieta Karniwora – co to jest i jak działa?
  • Czego unikać na diecie carnivore?
  • Poradnik dla początkujących na diecie karniwora – Jak zacząć w 5 krokach?


Regulamin sklepu internetowego

Trener Personalny Poznań

Trener Personalny Poznań Patryk Jankowski - Trening Personalny

tel.: 537 606 425

Fitness Klub CityFit - Siłownia 24h Poznań Galeria Pestka, Aleje Solidarności 47, 61-696 Poznań
  • O nas
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Kontakt

© 2023 Projekt Sukces. All Rights Reserved.Project & Design: HumanCraft

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Start
  • O projekcie
  • Pozytywne nastawienie
  • Odżywianie
  • Ruch
  • Treningi personalne
  • Sklep

© 2023 Projekt Sukces. All Rights Reserved.Project & Design: HumanCraft