Sezon na grilla rozpoczęty. Pogoda sprzyja, a weekendowa wyprawa na działkę jest już dla niektórych prawdziwą tradycją.
Warto jednak zauważyć, że grillować trzeba umieć. Aby cieszyć się ze smaków grillowanych potraw nie tylko należy nauczyć się je przyrządzać, ale również opanować sztukę samego użytkowania grilla.
Postarajmy się grillować zdrowo i ze smakiem. Nie odbije się to wtedy ani na naszym zdrowiu ani na sylwetce.
O czym należy pamiętać podczas grillowania:
Dobrze rozpal grill – niestety, ale zdrowy grill musi trwać. Do rozpalenia grilla najlepiej sprawdzi się węgiel z drzew liściastych albo brykiet. Węgiel nie może zawierać żywicy, dlatego też węgiel z drzew iglastych nie nadaje się do rozpalania. Żywica podczas spalania wydziela bowiem rakotwórcze substancje. Nie wolno też używać gazet, kartonów ani drewna pokrytego lakierem. Kiedy rozpalimy już brykiet czy węgiel należy poczekać aż pojawi się na nim popiół. Dopiero wtedy można zacząć przyrządzać potrawy. Jeśli żar zaczyna przygasać, nie wolno dodawać żadnej podpałki. Produkuje ona trujące opary, które przedostaną się do jedzenia.
Grilluj na tackach – kiedy grillujemy z mięsa wytapia się tłuszcz. Następnie spływa on na węgiel, a przy okazji wydziela toksyczne dla nas związki. Te szkodliwe substancje wnikają w jedzenie, które jest na ruszcie. Dlatego koniecznie używaj tacek. Dzięki temu unikniesz skapywania tłuszczu na węgiel i zadbasz o swobodny przepływ gorącego powietrza.
Należy również pamiętać o tym, aby dokładnie czyścić ruszt. Resztki potraw z poprzedniego grillowania i spalenizna to również trucizna dla naszego organizmu.
Dobrze wypiecz mięso – mięso pokrój na mniejsze kawałki, aby mieć pewność, że będzie ono dobrze wypieczone. Aby sprawdzić czy mięso jest już gotowe, najlepiej użyć termometr. Surowego mięsa jak najbardziej trzeba unikać. Nie można jednak przesadzać w drugą stronę. Nie spalaj mięsa na wiórek. Właśnie takie zawiera najwięcej szkodliwych substancji. Cały czas pilnuj i sprawdzaj stan grillujących się dań. Musisz trafić w punkt. Czyli nie surowe i nie przypalone. A wcale nie jest to takie proste.
Zadbaj o zioła i przyprawy – unikaj kupowania mięsa w gotowych marynatach. Nie jesteś wtedy w stanie sprawdzić czy mięso jest świeże. Nie masz też kontroli nad składem marynaty. Konserwanty dodawane do kupnych marynat pod wpływem wysokiej temperatury rozkładają się do rakotwórczych związków chemicznych. Niezbyt dobrym wyborem są też gotowe mieszanki przyprawowe, które zawierają dużo soli i polepszaczy. Warto się postarać i sporządzić własną marynatę i mieszankę ziołową. Zioła doskonale poprawią smak i podkręcą dania. Dodatkowo pozytywnie wpłyną na trawienie i zneutralizują toksyczne substancję uwalniane podczas grillowania. Polecane są: majeranek, rozmaryn, bazylia, jałowiec, kurkuma, tymianek, estragon, chilli, mięta, cynamon.
Przygotuj mięso wcześniej – zrobienie odpowiedniej marynaty wpłynie korzystnie na smak i skróci czas grillowania mięsa. Jak wspomnieliśmy wcześniej, warto zadbać o naturalne przyprawy. Podstawą marynaty niech będzie dobrej jakości oliwa albo olej, jogurt albo maślanka. Do tego sok z cytryny lub ocet winny. Oliwa powoduje, że mięso się nie wysuszy, cytryna sprawi, że mięso będzie kruche, a jogurt doda soczystości. Do tego wszystkiego dodaj przyprawy i zioła (ogranicz sól) i pyszna marynata gotowa. Przed zamarynowaniem warto nakłuć mięso. Marynata wtedy lepiej w nie wniknie.
Grilluj różnorodnie – kiełbasa to chyba produkt, który najczęściej kojarzy się nam z grillowaniem. Pamiętaj jednak, aby kupić kiełbasę dobrą gatunkowo, pozbawioną azotynu sodu. Mięso drobiowe – takie jak kurczak czy indyk będzie lepszym pod względem dietetycznym wyborem niż wieprzowina czy wołowina. Poza tym drób grilluje się znaczniej krócej, a co za tym idzie ma mniejszy kontakt z oparami. Polecamy również wszelkiego rodzaju ryby. Pstrąg, łosoś czy dorsz są naprawdę przepyszne.
Należy unikać grillowania mięsa wołowego (ze względu na czas wymagany do jego upieczenia), a także mięs wędzonych czy peklowanych. Reasumując, najbardziej polecamy ryby, mięso drobiowe i kiełbaski dobrej jakości. W dalszej kolejności wieprzowinę.
Pamiętajmy o wyjęciu mięsa wcześniej z lodówki. Odpowiednia temperatura mięsa to szybsze grillowanie i lepszy smak.
Grilluj nie tylko mięso – na grilla świetnie sprawdzą się warzywa: papryka, cebula, pieczarki, cukinia, bakłażan, marchew czy szparagi… Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Warzywa delikatnie skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i już. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do szaszłyków. Grillować możemy także owoce – arbuz z grilla to dopiero niepowtarzalny smak. Spróbuj!
Zadbaj o dodatki – przygotuj zdrowe sałatki i surówki. Unikaj dodawania do nich majonezu. Kilka surowych warzyw (np. sałata, pomidor, ogórek, cebulka) sos na bazie oliwy i przyprawy, to przepis na najlepszą sałatkę. Sałatką możesz zastąpić chleb do przygryzania mięsa, a także szybciej zapełnisz żołądek.
Sosy do mięs również warto przygotować bez majonezu. Jogurt świetnie go zastąpi. Możesz zrobić na jego bazie pyszny sos czosnkowy albo tzatziki.
Do kiełbasek warto podać musztardę. Za względu na obecność w niej gorczycy, wpłynie korzystnie na trawienie.
Unikaj alkoholu i słodkich napojów – to tylko puste kalorie. Zrób lemoniadę: woda, cytryna, zmrożone owoce i liście mięty. Smaczna, zdrowa i idealna na upały.
Mamy nadzieję, że wszystkie nasze rady przydadzą się Wam podczas grillowego weekendu. Nie pozostaje nam nic innego jak życzyć smacznego! 😊
Źródło: https://www.garneczki.pl/blog/8-zasad-zdrowego-grillowania/, https://ulicaekologiczna.pl/zdrowy-tryb-zycia/grilluj-z-ziolami, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/wywiady/71190,zdrowe-grillowanie