W ostatnim artykule pisaliśmy o tym jak należy przechowywać żywność. Były to ogólne porady dotyczące poszczególnych grup produktów spożywczych. Dziś skupimy się na samej lodówce.
Lodówka jest urządzeniem, które bez wątpienia zrewolucjonizowało domowe życie i organizacje kuchni. Dzięki niej nasze produkty długo pozostają świeże, nie musimy ciągle biegać do sklepu ani przesiadywać godzinami w kuchni gotując obiad.
Jednak nie bez znaczenia jest sposób w jaki poszczególne produkty umieszczamy w lodówce oraz to, w czym je przechowujemy.
Jak więc to wszystko powinno wyglądać?
Bardzo ważna jest zasada FIFO (First In First Out)- czyli to co pierwsze weszło do lodówki, powinno pierwsze w niej wyjść. Proste? Proste.
Dodatkowo warto układać produkty datami ich ważności. Z przodu te, które trzeba spożyć najszybciej, z tyłu, te, które mogą być dłużej.
Temperatura w lodówce ma kluczowe znaczenie. Warto poznać jak to dokładnie wygląda.
Półka górna (temp. ok. 8 stopni Celsjusza)
Tutaj przechowujemy dżemy i powidła, a także mleko, kefiry i jogurty. To dlatego, że „dobre” bakterie w produktach mlecznych rozwijają się w wyższej temperaturze.
Półka środkowa (temp. ok. 4-7 stopni Celsjusza)
Tutaj umieszczamy produkty o krótkiej trwałości: biały ser, twarożek, wędlinę. Można je przechowywać kilka dni. Gdy są hermetycznie zamknięte należy kierować się terminem przydatności do spożycia podanym na opakowaniu. Na tej półce przechowujemy również ugotowane przez nas potrawy.
Na półce zaraz nad dolną szufladą, gdzie temperatura jest najniższa należy przechowywać surowe mięso oraz ryby.
Dolne szuflady (temp. ok. 7-10 stopni Celsjusza)
W dolnych szufladach panuje najwyższa wilgotność. Przechowujemy tutaj owoce i warzywa. W ostatnim artykule pisaliśmy, które owoce i warzywa lubią klimat lodówki, a które nie. Jeśli jednak mamy zamiar w lodówce przechowywać owoce np. maliny czy truskawki, pamiętajmy o tym, aby zjeść je w przeciągu dwóch dni. Co ciekawe, w dolnej szufladzie możemy przechowywać twarde sery. Będą tam świetnie dojrzewać.
Warzywa w folii takie jak sałata ulokujmy tak, aby foliowe zamknięcie nie było szczelne. Brak powietrza spowoduje, że azotany, które zawiera sałata zamienią w niebezpieczne azotyny.
Boczne półki (temp. ok. 10 stopni Celsjusza)
Tutaj przechowujemy otwarte słoiki z przetworami, musztardę, chrzan, keczup, sosy, soki.
Na drzwiach, w specjalnym pojemniku możemy przechowywać również jaja. Pamiętajmy jednak, aby nie myć ich przed włożeniem do lodówki, gdyż stracą swoją naturalną wewnętrzną ochronę.Jaja możemy przechowywać w lodówce nawet 3 tygodnie.
W czym przechowywać produkty?
Najbardziej popularne są plastikowe naczynia. Kupując je warto upewnić się, czy mają odpowiednie atesty do kontaktu z żywnością- ikona widelca na kieliszku. Możemy kupić je w wielu rozmiarach i pojemnościach, przez co są najchętniej kupowane przez konsumentów.
Dobrym wyborem są również naczynia silikonowe. Możemy w nich nawet mrozić produkty. Idealnie sprawdzają się do przechowania świeżych ryb, owoców i warzyw.
Na rynku dostępne są również pojemniki próżniowe, które zdecydowanie przedłużą świeżość przechowywanych w nich produktów. Nie przepuszczają również aromatów, a to naprawdę duży plus.
Do mrożenia warto wykorzystać woreczki strunowe.
Papier śniadaniowy również się przyda. Możemy w niego zapakować wędlinę czy ser (nie obeschną) oraz owoce i warzywa.
Gotowe potrawy warto przykryć folią spożywczą. Nie należy jednak przykrywać nią owoców i warzyw, bo zwyczajnie mogą pleśnieć.
Pojemniki ze szkła, ceramiki czy porcelany również bardzo dobrze się sprawdzą, ponieważ nie wchodzą w reakcję z żywnością.
Bardzo dobrą formą przechowywania żywności jest jej zamrażanie. Aby robić to dobrze, należy pamiętać o kilku zasadach.
- Zanim włożysz jedzenie do zamrożenia, schłodź je. Ciepłe danie podniosłoby temperaturę w zamrażalce
- Nie zamrażaj ponownie, tego co już rozmroziłeś. Inaczej bakterie zniszczą zamrożony produkt.
Jeśli jednak zrobiłeś sos z zamrożonego wcześniej i odmrożonego mięsa, możesz go zamrozić. Przeszło ono bowiem proces gotowania. - Używaj woreczków strunowych, które będziesz mógł dokładnie opisać. Napisz na woreczku co się z nim znajduje. Nie zapomnij także podać daty zamrożenia.
- Staraj się odpowietrzać woreczki i pojemniki, w których umieszczasz produkt. Spłaszcz worek i powoli usuwaj bąbel z powietrzem.
- Dziel od razu na porcje- nie będziesz musiał rozmrażać wszystkiego
- Dbaj o czystość zamrażalki
- Średnio produkty można mrozić od 2-3 miesięcy. Warto jednak sprawdzić na wiarygodnych stronach instytutów badania żywności, jaki jest optymalny czas mrożenia poszczególnego produktu.
Jak rozmrażać?
Produkty do rozmrożenia połóż na najniższą półkę lodówki lub w chłodnym miejscu. Im wolniej będzie trwał proces rozmrażania, tym produkty po rozmrożeniu będą smaczniejsze. Owoce należy wyjąć z zamrażarki kilka godzin wcześniej i zostawić na najniższej półce lodówki lub w temperaturze pokojowej. Warzywa najlepiej wrzucić na patelnię lub do garnka bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki.
O czym jeszcze warto pamiętać:
- Nie kładź obok siebie produktów surowych i gotowych
- Do lodówki nie wkładaj gorących potraw
- W zamrażalce układaj produkty ciasno, a w lodówce luźno, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza
- Do lodówki nie wkładaj produktów w otwartych puszkach. Będą one miały metaliczny posmak.
Mamy nadzieję, że nasze rady pozwolą Ci lepiej zorganizować przestrzeń w lodówce. Warto poświęcić chwilę na odpowiednie rozłożenie produktów, aby odpowiednio je wykorzystać, a co najważniejsze- nie wyrzucać.
Źródło: http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/Jak_bezpiecznie.pdf, https://zywienie.abczdrowie.pl/zasady-przechowywania-zywnosci, https://beszamel.se.pl/kupowanie-i-przechowywanie/jak-przechowywac-zywnosc-w-lodowce-czego-nie-trzymac-w-lodowce,1595/, https://niedzielnykucharz.pl/jak-mrozic-jedzenie-10-zasad/