Mięso to kluczowy składnik diety karniwora – dzięki niemu dostarczamy organizmowi
niezbędnego białka, tłuszczu oraz składników odżywczych. Jest ono częścią ludzkiej diety
już od wieków i to właśnie dzięki naszym pradawnym przodkom wiemy jak bardzo istotne
jest spożywanie mięsa.
Świat w którym żyjemy proponuje wiele produktów odzwierzęcych i
to w różnych formach. A mięso do diety Karnivora – jakie wybrać, które jest najlepsze? Oto
kilka wskazówek, które skutecznie pomogą Ci w dokonaniu właściwego wyboru.
Jeżeli czytasz ten wpis, a nie słyszałeś o diecie karniwora, zapraszamy Cię do artykułu, w
którym wyjaśniamy czym jest ten sposób żywienia – Dieta Karniwora, co to jest i jak działa?
Mięso w diecie carnivore
Dieta karniwora polega na spożywaniu produktów odzwierzęcych – w szczególności
mięsa, ale również ryb, jajek, nabiału czy tłuszczu zwierzęcego. Mięso to doskonałe
źródło wysokiej jakości białka, które potrzebne jest organizmowi do budowy i naprawy
tkanek w organizmie – to podstawowy składnik odżywczy. Dzięki prostocie oraz
różnorodności, stosując dietę mięsną możliwe jest dostarczenie niezbędnych
aminokwasów, witamin, kwasów tłuszczowych czy innych składników niezbędnych do
prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mięso łatwo się przyswaja, jest proste w
przygotowaniu, a także bardzo sycące – wpłynie to istotnie na kontrolę apetytu, utrzymanie
zdrowia psychofizycznego oraz prawidłowej masy ciała.
Jakie mięso jest najlepsze?
To pytanie pojawia się bardzo często w głowach osób spożywających mięso – bo w końcu
jesteśmy tym, czym jemy. Odpowiedź jest prosta – najlepsze będzie to, które wybierzemy
świadomie. Stawiajmy jakość na pierwszym miejscu. Dobre mięso będzie mięsem
zakupionym ze sprawdzonego źródła, charakteryzującym się świeżością oraz pochodzeniem
ze zdrowych zwierząt. Ważna jest również różnorodność, dzięki której zapewnimy swojemu
organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje – drób, wołowina, wieprzowina, jagnięcina,
dziczyzna, ryby, a może owoce morza? Sprawdźmy, czym się one wyróżniają.
- Drób (kurczak, kaczka indyk) – to jasne, białe bądź lekko różowe mięso, które rozpoznamy po delikatnych, elastycznych włóknach. Bogate w niacynę.
- Wołowina – charakteryzuje się czerwonym, głębokim nasyceniem. Wołowinę najwyższej jakości rozpoznamy po marmurkowatości, czyli rozłożeniu mięsa i tłuszczu na powierzchni. Bogate w witaminę B12, żelazo i cynk.
- Wieprzowina – to soczyste i delikatne mięso o ciemnoróżowej barwie, gładkie i lśniące. Rozpoznamy ją po jasnych żyłkach tłuszczu. Zawiera witaminę B1.
- Cielęcina – jest delikatnym mięsem o intensywnym różowym kolorze. Ma gładką strukturę, lekko mleczny zapach.
- Jagnięcina – jasnoróżowa, błyszcząca i jednolita. Najwyższej jakości jagnięcinę rozpoznamy po cienkich włóknach oraz kruchości mięsa.
- Dziczyzna (dzik, sarna) – jest mięsem ciemniejszym o specyficznym aromacie. W zależności od zwierząt, różni się delikatnie nasyceniem barwy.
- Ryby – w zależności od gatunku, mięso ryb może być białe, różowe czy pomarańczowe. Bogate jest w kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy B12.
- Owoce morza (krewetki, małże, kalmary) – każde wyjątkowe w smaku oraz bogate w wartości odżywcze. Źródło witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych omega-3.
A więc kurczak czy wieprzowina? To wszystko zależy! Wprowadź różnorodność do swojego
jadłospisu, aby cieszyć się pozytywną zmianą Twojego organizmu. Wybierz kurczaka, jeżeli
chcesz zadbać o niższą zawartość tłuszczu, a wieprzowinę, gdy potrzebujesz cennego źródła
białka. Pamiętaj, aby zadbać o jakość i różnorodność, a wszystko stanie się proste! Ciekawi
Cię, Jak wybrać dobre mięso? Zajrzyj do dedykowanego artykułu na blogu!
Nie bój się rozmaitego jedzenia. Dieta karniwora to prostota, ale akceptuje dodanie do
diety jajek, nabiału czy tłuszczy zwierzęcych. Nie bój się również nowych smaków –
próbuj, a może znajdziesz ulubione mięso czy owoce morza, o których wcześniej nie
wiedziałeś!
Wybór mięsa
Zagłębmy się w pytanie – Jak rozpoznać dobre mięso? Skoro wiemy już, jakie rodzaje mięs
występują, warto zwrócić uwagę na ogólne zasady zakupu. Marketowe półki pełne są
plastikowych opakowań, które kryją w sobie mięso niewiadomego pochodzenia i wątpliwej
jakości. A więcej gdzie kupować dobrej jakości mięso i jak je rozpoznać? Oto kilka kwestii,
nad którymi warto się pochylić:
Źródło
Chwytasz pierwsze lepsze mięso z supermarketu? Zastanów się nad tym dwa razy! Bądź
świadomym konsumentem i wybieraj mięso od lokalnych i zaufanych rzeźników czy
sklepów specjalizujących się w sprzedaży mięsa i produktów odzwierzęcych. Dzięki temu
zwiększasz swoją pewność, że zakupione mięso pochodzi od zdrowych zwierząt, które
karmiono odpowiednimi produktami bez antybiotyków czy hormonów wzrostu. Jesteś tym,
co jesz.
Świeżość
Dobre mięso powinno charakteryzować się świeżością. Powinno mieć odpowiedni kolor,
sprężystość, delikatny zapach (lub jego brak!), a także być lekko błyszczące. Jeżeli
zauważasz na mięsie niepokojący nalot, wyczuwasz mdły zapach lub widzisz, że ma ono
przesuszone części, zrezygnuj z zakupów!
Forma
Dieta Karniwora to prostota, a więc wybierajmy mięso w kawałku. Zmielone przez
producenta mięso nigdy nie daje 100% pewności na temat jego składu. Chcesz przygotować
w domu posiłek, ale potrzebujesz mielonego produktu? Zmiel go w domu samodzielnie lub
poproś ekspedientkę w sklepie mięsnym – wybierz wcześniej odpowiedni kawałek i ciesz się
wysoką jakością żywności oraz zdrowiem!
Skład
Unikajmy produktów przetworzonych. Wybieraj świeże mięso, które jest wysokiej jakości, a
do jego przygotowania nie użyto niepotrzebnych wzmacniaczy smaku czy konserwantów.
Dopraw mięso samodzielnie solą czy pieprzem, a poznasz jego prawdziwe walory smakowe!
Pamiętaj o tych czterech punktach wybierając się na zakupy. Poznaj sklepy w swojej okolicy,
obserwuj lodówki z mięsem oraz porozmawiaj z ekspedientką. Możesz również wypróbować
sklepy mięsne online – korzystajmy z dobrodziejstwa świata!
Podsumowanie
Mięso w diecie karniwora jest szczególnie istotne ze względu na bogactwo składników
odżywczych (białko, tłuszcz, witaminy, minerały). Dzięki odpowiedniemu podejściu do
żywienia, możemy dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych substancji, które wspierają
nas w codziennym funkcjonowaniu. Jeżeli nadal zastanawiasz się, jakie mięso powinno się
jeść, przedstawiamy kilka głównych punktów, które będą pomocne przy diecie carnivore:
- Wybieraj mięso z zaufanego, sprawdzonego miejsca (rzeźnik, lokalny sprzedawca, stoisko mięsne)
- Spożywaj wysokiej jakości, świeże mięso
- Zadbaj o różnorodność żywienia – wybieraj różne mięsa oraz produkty odzwierzęce
- Nie wspieraj hodowli przemysłowych, w których zwierzęta karmione są wątpliwej jakości paszami oraz antybiotykami
- Postaw na prostotę – kupuj mięsa w kawałku, zrezygnuj z konserwantów i wzmacniaczy smaku
- Przy wyborze mięsa wykorzystaj zmysł wzroku, dotyku oraz węchu
Mięso dla diety Karnivora powinno być wysokiej jakości, a sam sposób żywienia
różnorodny. Gdy w swoim jadłospisie będziesz kierować się powyższymi zasadami, poznasz
życie w zdrowiu oraz szczęściu! Jeżeli dopiero zaczynasz z dietą mięsną, zapoznaj się z
artykułem Poradnik dla początkujących na diecie karniwora – Jak zacząć w 5 krokach?
Smacznego!