Jesień. Za oknem szaro, buro i ponuro. Wracając do domu na myśl przychodzi nam zjedzenie czegoś gorącego, smacznego i aromatycznego. Idealnie sprawdzi się tutaj królowa polskich stołów w chłodniejszych porach roku – dynia.
Zupa z dyni – właściwości
Dynia oprócz pięknego wyglądu ma w sobie wiele cennych składników odżywczych. Jest niskokaloryczna – w 100 gramach zawiera tylko 30 kcal. Znajdziemy w niej duże ilości chroniącego przed wolnymi rodnikami beta-karotenu oraz potasu i kwasu foliowego. Oprócz samego miąższu, wartościowe są również jej pestki oraz pozyskiwany z nich olej.
Warto więc sięgać po dynię i przygotowywać pełne smaku dania. Pomysłów jest wiele. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Najpopularniejszym i na szczęście łatwym do przygotowania daniem jest zupa z dyni.
To smaczna i rozgrzewająca zupa, którą możemy przyrządzić na kilka sposobów: z dodatkiem mleka kokosowego, imbiru, chili czy soku z pomarańczy. Możliwości jest ogrom. Przyprawy, których użyjemy z powodzeniem nadadzą zupie ładnego zapachu i wyrazistego smaku. Dzięki temu, tej samej potrawie możemy nadać zupełnie inny charakter. To idealna zupa na jesień – gęsta, pożywna, sycąca, a do tego zdrowa. Szczególnie w okresie jesienno- zimowym ważne jest, abyśmy zadbali o swój organizm najlepiej jak możemy.
Zupa krem z dyni – idealny przepis na chłodne jesienne dni
Składniki:
- 1 kg dyni
- 3 małe ziemniaki
- 1 mniejsza marchewka
- Około 1,25 – 1,5 l bulionu mięsnego – gotowanego na kościach i mięsie
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki
- 2 łyżki masłą
- Gruby plaster boczku
- Gruby plaster korzenia imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
Sposób przygotowania:
- Dynie należy obrać i pokroić w dużą kostkę. Marchewkę i ziemniaki również.
- W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy w nim wcześniej drobno posiekane cebulę i czosnek. Smażymy do miękkości.
- Dodajemy imbir. Mieszamy. Następnie wrzucamy dynię, marchew i ziemniaki. Dusimy pod przykryciem kilka minut.
- Zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa zmiękną.
- Po tym czasie wlewamy śmietankę i miksujemy blenderem na krem.
- Boczek podsmażamy na patelni aż się zarumieni. Takimi boczkowymi skwarkami posypyjemy zupę
Zupa krem z dyni – propozycja podania
Przelaną na talerz dyniową zupę krem możemy dodatkowo ozdobić zieloną pietruszką. Ciekawym pomysłem jest również wykonanie artystycznego kleksa ze śmietany lub posypanie serem. Można dodać również starte na tarce gotowane jajo.
I voila! Zdrowa zupa gotowa do jedzenia!
Smacznego!