Trzecia część naszej serii poświęconej przyprawom w kuchni. Zachęcamy do eksperymentowania ze smakami. Porzućmy gotowe kostki rosołowe i gotowe mieszanki pełne soli.
W tym artykule znajdziesz literę „K”, wcześniejsze litery możesz odnaleźć pod linkiem: https://www.projekt-sukces.pl/przyprawy-w-kuchni-abc/ oraz https://www.projekt-sukces.pl/przyprawy-w-kuchni-e-j/
Kardamon – obok szafranu najdroższa przyprawa na rynku. Najbardziej cenioną jego odmianą jest kardamon malabaryjski, który naturalnie rośnie na Półwyspie Indyjskim, w Indonezji i Chinach. Na rynku możemy spotkać również kardamon z Nepalu i Jawy, ale jego jakość jest nieporównywalna do malabaryjskiego. Przyprawa pozyskiwana jest z nasion rośliny. W sklepach możemy kupić formę całych nasionek albo sproszkowaną. Ta pierwsza oczywiście jest bardziej aromatyczna. Kardamon ma ostry, ale przyjemny smak, o ciepłym bukiecie. Można wyczuć w nim zapach kamfory. Przyprawa ma duże zastosowanie lecznicze. Poprawia trawienie, przyspiesza metabolizm, działa antybakteryjnie i antywirusowo. Używany podczas przeziębień. Zwalcza bóle mięśni i zapalenia układu moczowego. Oczyszcza organizm, obniża ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu. Ma wiele witamin i składników odżywczych.
Do jakich dań pasuje w kuchni: dania kuchni azjatyckiej, mięso- szczególnie drobiowe, ryby, ciasta typu piernik, wypieki bożonarodzeniowe, herbatniki, napoje, napary, konfitury .
Kmin rzymski – często mylony z kminkiem. Wywodzi się prawdopodobnie z Egiptu. Inaczej zwany kuminem. Nadaje potrawom wyrazistości i lekkiej ostrości. Ma bardzo intensywny zapach. W kuchni używamy nasiona tej rośliny. Możemy spotkać go w formie ususzonej w całości jak i sproszkowanej. Kmin rzymski działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Zawiera olejki eteryczne, witaminy m.in. C i E oraz pierwiastki takie jak żelazo, fosfory czy wapń. Poprawia trawienie- niweluje mdłości, działa wiatropędnie i przeciwwzdęciowo. Korzystnie wpływa na układ oddechowy, dlatego pomaga podczas przeziębień. Oczyszcza z toksyn, reguluje miesiączki, polepsza apetyt. Znane jest również jego działanie moczopędne oraz dobry wpływ na budowę żył. Relaksuje i poprawia nastrój.
Do jakich dań pasuje w kuchni: dania kuchni hiszpańskiej, indyjskiej czy meksykańskiej. Mięsa, gulasze, sosy, ryby, sałatki i marynaty.
Kminek – przyprawa inaczej zwana karolkiem, karbą lub hanyżem polnym. Ma charakterystyczny zapach i wyrazisty smak. Za intensywność jego zapachu odpowiada olejek eteryczny- karwon i limonen. W Polsce rośnie szczególnie na terenie Żuław Wiślanych, ale można go również spotkać na łąkach i przydrożach w całym kraju. To co znamy jako przyprawa to brązowe, lekko wygięte rozłupki. Kminek słynie z właściwości prozdrowotnych. Niweluje bóle brzucha i zaparcia. Pomocny w diecie redukcyjnej. Poprawia krążenie, niszczy bakterie i wirusy. Zaparzone owoce kminku pomagają niemowlakom w trakcie kolek, a także ich mamom w pobudzaniu laktacji.
Do jakich dań pasuje w kuchni: gęste zupy typu kapuśniak, dania z kapusty takiej jak bigos, wiejskie kiełbasy. Ciężkie i kaloryczne dania- pomaga je łatwiej trawić. Dania z buraków i ziemniaków i do wszystkich mięs.
Kolendra – roślina, której liście charakteryzują się mocno charakterystycznym zapachem i ostrym smakiem. Nie wszyscy potrafią go zaakceptować. Dojrzałe ziarna natomiast mają łagodny aromat i lekko słodkawy smak. W kuchni wykorzystuje się świeże liście tej rośliny oraz susz uzyskiwany z ziaren.
Kolendra pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Działa rozkurczowo. Poprawia pracę jelit, wspomaga działanie właściwie całego układu trawiennego, również podczas zatruć pokarmowych.
Do jakich dań pasuje w kuchni: dania kuchni meksykańskiej, indyjskiej, arabskiej. Mięsa, sosy typu salsa, azjatyckie zupy, sałatki, surówki, dania z ziemniaków, ale i desery i ciasta- takie jak piernik czy szarlotka.
Koperek – jedna z najbardziej popularnych przypraw w rodzimej kuchni. Spożywamy zarówno świeży jak i ususzony. Szeroko wykorzystywane są też ziarenka kopru- w całości, jak również rozdrobnione.
Chyba wszyscy znamy jego smak, aromatyczny, lekko gorzki. Należy jednak nie przesadzać z dodaniem kopru do potraw, bo potrafi je zdominować.
Właściwości lecznice kopru są od dawna znane. Ma wiele cennych witamin, w tym C, D, E, K, H oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego zawiera limonen, fosfor i żelazo oraz sole mineralne. Świetnie działa na pracę żołądka. Niweluje wzdęcia i kolki (nawet u niemowląt). Uspokaja, pomaga w laktacji i w walce z bezsennością.
Do jakich dań pasuje w kuchni: najbardziej znany jako dodatek do ziemniaków, mizerii i zupy kalafiorowej. Sprawdzi się również w daniach rybnych, jako dodatek do twarogów i jaj. Łodyga znajduje zastosowanie jako składnik do zalewy używanej do kiszenia ogórków.
Kozieradka – zwana również bożą trawką. W kuchni wykorzystujemy jej nasionka o żółtawym kolorze. W sklepach możemy kupić nasiona wysuszone w całości albo w formie zmielonej na proszek. W smaku dość charakterystyczna, o lekkiej nutce goryczy. Zapach natomiast jest intensywny i słodkawy.
Kozieradka pobudza apetyt, działa przecwiwzdęciowo, poprawia metabolizm. Pomaga w walce z wrzodami żołądka i pasożytami układu pokarmowego. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Zapobiega powstawaniu hemoroidów. Chroni wątrobę. Sprawdzi się też w chorobach zatok. Redukuje tkankę tłuszczową i podnosi poziom testosteronu, przez co nazywana jest „ziołem kulturystów”.
Do jakich dań pasuje w kuchni: mięsa, ryby, zupy, sałatki, makarony, sosy. Odrobinę można dodać do ciasta na chleb, a proszek z jej ziaren sprawdzi się jako dodatek do własnoręcznie przygotowanej chałwy.
Kurkuma – aromatyczna, nieco gorzka w smaku przyprawa o intensywnym i lekko ostrym zapachu. Uzyskiwana z kłącza ostryżu długiego. Proszek, który pozyskuje się z jego korzenia nazwany jest właśnie kurkumą i to on ma zastosowanie w kuchni. Ma piękny złoty kolor. Zawarta w tej przyprawie kurkumina ma niesamowite właściwości lecznicze. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Pobudza pracę naszego mózgu, chroni przed chorobą Alzheimera. Obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega nowotworom i świetnie działa na nasz układ trawienny. Niektóre badania wskazują również działanie kurkumy jako profilaktykę depresji. Korzystnie wpływa również na wzrok. Kobiety w ciąży powinny jednak uważać na kurkumę, ponieważ pobudza ona pracę macicy.
Do jakich dań pasuje w kuchni: dania kuchni indyjskiej, orientalnej, azjatyckiej i śródziemnomorskiej. Mięsa i ryby.
Warto stosować przyprawy w kuchni i otworzyć się na świat ich smaków i aromatów. Są zdrowe, a dzięki nim potrawy nabierają zupełnie nowego charakteru.
Kolejne przyprawy zostaną opisane już niedługo, w następnych artykułach.