Projekt Sukces

Brak produktów w koszyku.

No Result
View All Result
  • Start
  • O projekcie
  • Pozytywne nastawienie
  • Odżywianie
  • Ruch
  • Treningi personalne
  • Sklep
Projekt Sukces
  • Start
  • O projekcie
  • Pozytywne nastawienie
  • Odżywianie
  • Ruch
  • Treningi personalne
  • Sklep
No Result
View All Result
Projekt Sukces
No Result
View All Result

Przyprawy w kuchni- L-P

Yesterday is gone. Tomorrow has not yet come. We have only today. Let us begin.

Projekt Sukces Team przez Projekt Sukces Team
26 kwietnia 2020
w Odżywianie, Zdrowie
0 0
0
Strona główna Odżywianie

Czwarta część naszej serii poświęconej przyprawom w kuchni. Zachęcamy do eksperymentowania ze smakami. Porzućmy gotowe kostki rosołowe i gotowe mieszanki pełne soli.


W tym artykule znajdziesz litery:  „L” do „P” – wcześniejsze litery możesz odnaleźć pod linkiem: https://www.projekt-sukces.pl/przyprawy-w-kuchni-abc/ oraz https://www.projekt-sukces.pl/przyprawy-w-kuchni-e-j/ oraz https://www.projekt-sukces.pl/przyprawy-w-kuchni-litera-k/


Liść laurowy – ususzone liście wawrzynu szlachetnego. Przyprawa służąca głównie do wzmacniania smaku potraw. Używane w kuchni liście są wcześniej poddawane procesowi suszenia. Ma dość ostry aromat i nieco gorzkawy smak.  Jak większość przypraw, ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Reguluje procesy trawienne, pomaga przy migrenie, obniża poziom glukozy we krwi, a także działa przeciw wirusom, bakteriom i grzybom. Sprawdzi się podczas przeziębień i wyleczy kaca. Nadmiar jednak może szkodzić.
Do jakich dań pasuje w kuchni: zupy- przede wszystkim żurek, barszcz, kapuśniak, sosy, mięsa i pieczenie, gulasz, galarety, zalewy i pasztety.

Lubczyk – ziele wykorzystywane w kuchni zarówno świeże jak i ususzone. Ma ostry smak i wyrazisty aromat. Potrafi zdominować potrawę, dlatego nie należy z nim przesadzać. Korzystnie działa na układ pokarmowy, reguluje procesy trawienne, dlatego polecany jest jako dodatek do ciężkich dań. Podczas kaszlu ułatwi pozbycie się flegmy. Polepsza koncentrację i pozytywnie wpływa na kondycję. Jest uważany za mocny afrodyzjak, pobudzający libido. Niewskazany w ciąży oraz przy problemach z nerkami i zaburzeniami miesiączkowania.
Lubczyk jest składnikiem popularnej, ale niezdrowej, pełniej chemicznych dodatków przyprawy „Maggi”. Zrezygnuj z dodawania jej do swoich potraw, a użyj po prostu liście lubczyku.
Do jakich dań pasuje w kuchni: zupy takie jak rosół, pomidorowa, fasolowa, grochówka, flaki, mięsa, dania z soczewicy i roślin strączkowych, dania z kapusty, szpinaku, sałatki, sosy.

Majeranek – przyprawa blisko spokrewniona z oregano. Uzyskuje się go z liści lebiodki majeranek, które mają charakterystyczny, ziołowy aromat, w smaku są słodkawe, często porównywane do bazylii i tymianku. Zarówno roślina jak i pozyskiwany z niej olejek mają właściwości lecznicze.  Liście wspomagają trawienie – działają rozkurczowo, poprawiają perystaltykę jelit, wspomagają leczenie biegunek. Jest również stosowany podczas przeziębień i bólów głowy. Warto dodawać go do potraw, ponieważ poprawia ich przyswajanie przez organizm i sprawia, że lepiej się trawią.
Do jakich dań pasuje w kuchni: dania ciężkostrawne, mięsa (świetny do kotletów mielonych), dania z kapusty- bigos, gulasz, zupy typu żurek, fasolowa, grochówka, dania z soczewicy, ryby, sałatki, kiełbasy.

Melisa – w kuchni stosujemy zarówno świeże jak i wysuszone liście melisy, które mają delikatny i cytrynowy smak i aromat. Melisa bardzo szybko traci swój smak i zapach, dlatego należy dodawać ją pod koniec gotowania. Doskonale orzeźwia potrawę. Jak większość ziół, również melisa ma działanie prozdrowotne. Znane jest przede wszystkim jej działanie uspokajające. Pomaga zwalczać bezsenność, wycisza i koi nerwy, niweluje zmęczenie. Warto pić sporządzony z niej napar. Wspomaga trawienie, pamięć i koncentrację. Sprawdzi się również przy bolesnym miesiączkowaniu. Wzmacnia serce i układ krążenia.
Do jakich dań pasuje w kuchni: napoje, sałatki, zupy, twarogi, mięso, ryby, jaja, marynaty.

Mięta – ze wszystkich gatunków mięty, najbardziej popularna jest mięta pieprzowa. Ma orzeźwiający, charakterystyczny, mentolowy chyba znany każdemu smak i zapach. Na rynku można spotkać w formie świeżej i suszonej. Właściwości lecznicze mięty są ogromne. To najpopularniejsze zioło wykorzystywane  do walki z niedomagającym układem trawiennym. Używana również podczas infekcji układu oddechowego, bólu ucha, czy zatok. Zmniejsza uporczywość choroby lokomocyjnej. Wspiera układ immunologiczny.
Do jakich dań pasuje w kuchni: świeże liście mięty idealnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, lodów, napojów i owoców. Pasuje również do mięs, ryb, twarogów, jaj, sałatek i chłodników.

Oregano – potoczna nazwa zioła lebiodki pospolitej. Nazywana „dzikim majerankiem”. Ma silny, intensywny zapach i lekko gorzki smak. W nadmiernej ilości może dawać uczucie odrętwienia języka. Na rynku dostępne są świeże liście oraz suszone. Przyprawa doskonale wpływa na trawienie, wspomaga leczenie przeziębienia i infekcji układu moczowego. Ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Zawiera witaminy A, C, E, K, cynk, potas, błonnik oraz bogaty w liczne kwasy olejek.
Do jakich dań pasuje w kuchni: najważniejsze zioło w daniach kuchni włoskiej – świetnie pasuje do pizzy i makaronów. Sprawdzi się w daniach kuchni greckiej np. do moussaki. Idealny do mięs, sałatek i sosów sałatkowych, zup, dań warzywnych.

ZOBACZ TAKŻE

Wyzwanie Projekt Sukces – Zacznij z nami TYDZIEŃ ZERO

Wyzwanie Projekt Sukces – Zacznij z nami TYDZIEŃ ZERO

4 maja 2023
Autofagia – czyli o tym jak organizm sam się oczyszcza

Autofagia – czyli o tym jak organizm sam się oczyszcza

22 lutego 2023
Jak wybrać dobre mięso?

Jak wybrać dobre mięso?

22 lutego 2023

Papryka – przyprawę uzyskuje się z dojrzałych owoców papryki rocznej .Wykorzystywane są zarówno owoce dojrzałe (w różnych kolorach pomarańczy i czerwieni), jak i niedojrzałe – zielone. Zależnie od tego, jak dużo nasion i ścianek wewnętrznych strąka zostanie dodanych do produktu końcowego, otrzymuje się łagodniejsze lub ostrzejsze odmiany czerwonego proszku. Papryka potrafi być ostra i słodka jednocześnie. Jest bardzo aromatyczna, a daniom nadaje pięknego czerwonego koloru. Na rynku dostępna w formie przyprawy jest również papryka wędzona. Papryka zawiera dużo witaminy C, ale pod wpływem temperatury następuje jej eliminacja, dlatego też, proszek, którego używamy w kuchni nie dostarczy nam witaminy C do organizmu. Ma za to duże ilości beta-karotenu i kapsaicyny (im ostrzejsza, tym więcej). Kapsaicyna wspiera układ trawienny i odpornościowy.
Do jakich dań pasuje w kuchni: dania kuchni węgierskiej (np. gulasz, leczo), meksykańskiej (np. burrito czy tortille) czy hiszpańskiej. Idealna do drobiu, bigosu, sałatek, jaj, sosów, twarogów, zapiekanek czy dań z ziemniaków i pomidorów.

Pieprz – najpopularniejsza przyprawa na świecie. W dawnych czasach był tak cenny, że służył jako środek wymiany, zamiast pieniędzy. Pieprz to owoc rośliny z rodzaju pieprzowatych.  Za ostry, charakterystyczny smak pieprzu odpowiada piperyna. Na rynku możemy spotkać:

  • Pieprz czarny – są to suszone i niedojrzałe jagody. Ziarenka są pomarszczone i kuliste. Mają około 0.5 cm średnicy. Najlepszymi gatunkami, ze względu na wielkość i dojrzałość są Malabar i Tellicherry. Pieprz czarny jest najmocniejszy w smaku.
  • Pieprz biały – rośnie na tym samym krzewie co pieprz czarny i zielony, ale na winorośli dojrzewa pełniej. Owoce po zebraniu moczy się w wodzie, a następnie usuwa zewnętrzną skorupę. Kolejnym etapem jest suszenie aż do uzyskania biało-żółtego koloru. Pieprz biały jest intensywniejszy niż czarny, ale ma delikatniejszy smak.
  • Pieprz zielony – zbierany zanim ziarna dojrzeją. Ziarna nie są suszone na słońcu, ale poddane  zabiegowi suszenia poprzez działanie niskich temperatur. Robi się to po to, aby ziarna zachowały swój jasnozielony kolor i lekko pikantny smak. Zielony pieprz jest również na świeżo konserwowany w roztworze soli, w celu zachowania jego właściwości. Wysuszone ziarna pieprzu zielonego można odświeżyć przez zamoczenie w roztworze soli lub ciepłej wodzie. Tak samo dzieje się, gdy dodamy go do bulionu, czy winnego sosu. Jest najbardziej łagodną odmianą pieprzu. Nie traci jednak na wyrazistości.
  • Pieprz czerwony – zwany również różowym, którego ziarna nie są winne, pochodzi z wyspy Reunion, we Francji. Ziarna  pokryte są łamliwą różową skórką otaczającą twarde, małe, nieregularne ziarno. Jest słodko-gorzki i zdecydowanie łagodniejszy od czarnego.
  • Pieprz cytrynowy –  mieszanka pieprzu czarnego lub białego z kwaskiem cytrynowym lub skórką cytrynową. Czasami dodaję się też kurkumę.

Wszystkie odmiany pieprzu można kupić zarówno w formie ziarenek jak i zmielone. Niektóre też w formie zalew. Najlepiej smakuje świeżo zmielony. Do gorących potraw należy dodać go pod koniec gotowania, dla zachowania aromatu. Należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, daleko od światła słonecznego. Pieprz poprawia trawienie. Zwiększa wydzielenia soków trawiennych w całym przewodzie pokarmowym. Przyspiesza spalanie tłuszczu, pobudza metabolizm. Jest silnym antyoksydantem, działa przeciwbakteryjnie. Wykazuje działanie antyrakowe i antydepresyjne. Wspomaga pozbywanie się z organizmu toksyn.
Do jakich dań pasuje w kuchni: pieprz jest używany dosłownie do wszystkich potraw- od mięs, ryb, przez dania warzywne, jajeczne, twarogi, sosy, aż do deserów (tutaj szczególnie sprawdzi się pieprz zielony).

Pietruszka – aromatyczna przyprawa, która ożywia smak i wygląd dania. Wydziela przyjemny , świeży zapach. Lekko ostra.  W kuchni używamy nać rośliny w formie świeżej albo suszonej. Zawiera żelazo, magnez oraz inne sole mineralne, kwas foliowy, beta-karoten, witaminy A, B, C, E i K . Doskonale poprawia wzrok i działa wzmacniająco na organizm. Poprawia metabolizm, łagodzi nerwobóle. Przynosi ulgę przy kamicy nerkowej.
Do jakich dań pasuje w kuchni: mięsa, ryby, zupy, sałatki, dania z jaj, sosy. Neutralizuje zapach czosnku oraz ryb, dlatego warto ją używać do dań z tymi składnikami.

Warto stosować przyprawy w kuchni i otworzyć się na świat ich smaków i aromatów. Są zdrowe, a dzięki nim potrawy nabierają zupełnie nowego charakteru.
Kolejne przyprawy zostaną opisane już niedługo, w następnych artykułach.

​Źródło: https://kuchnia.wp.pl/katalog-przypraw-6054905381082241a, https://sklep.ronic.pl/blog/142_przyprawy-niezbedne-w-kazdej-kuchni.html, https://www.kuchniaplus.pl/slownik, prymat.pl

Tags: dietaodżywianiezdrowie
Udostępnij17

OstatniePosty

Mięso dla diety Karnivora - Jakie wybrać?
Odżywianie

Mięso dla diety Karnivora – Jakie wybrać?

4 października 2023
Co to jest dieta karniwora
Odżywianie

Dieta Karniwora – co to jest i jak działa?

2 października 2023
Czego unikać na diecie carnivore?
Odżywianie

Czego unikać na diecie carnivore?

3 września 2023
Poradnik dla początkujących na diecie karniwora
Odżywianie

Poradnik dla początkujących na diecie karniwora – Jak zacząć w 5 krokach?

28 czerwca 2023
Przepisy na diecie karnivora
Odżywianie

Przepisy na posiłki z diety karniwora – co warto przygotować?

25 czerwca 2023
Suplementacja w diecie karnivora
Odżywianie

Suplementacja na diecie Karniwora – kiedy warto sięgnąć po suplementy?

24 maja 2023
Następne wpisy
Aby pozbyć się stresu…przytul się do drzewa :)

Aby pozbyć się stresu…przytul się do drzewa :)

Kategorie

  • Odżywianie
  • Pozytywne nastawienie
  • Pozytywne wiadomości
  • Ruch
  • Zdrowie

OSTATNIE WPISY

  • Mięso dla diety Karnivora – Jakie wybrać?
  • Dieta Karniwora – co to jest i jak działa?
  • Czego unikać na diecie carnivore?
  • Poradnik dla początkujących na diecie karniwora – Jak zacząć w 5 krokach?


Regulamin sklepu internetowego

Trener Personalny Poznań

Trener Personalny Poznań Patryk Jankowski - Trening Personalny

tel.: 537 606 425

Fitness Klub CityFit - Siłownia 24h Poznań Galeria Pestka, Aleje Solidarności 47, 61-696 Poznań
  • O nas
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Kontakt

© 2023 Projekt Sukces. All Rights Reserved.Project & Design: HumanCraft

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Start
  • O projekcie
  • Pozytywne nastawienie
  • Odżywianie
  • Ruch
  • Treningi personalne
  • Sklep

© 2023 Projekt Sukces. All Rights Reserved.Project & Design: HumanCraft