Projekt Sukces

Brak produktów w koszyku.

No Result
View All Result
  • Start
  • O projekcie
  • Pozytywne nastawienie
  • Odżywianie
  • Ruch
  • Treningi personalne
  • Sklep
Projekt Sukces
  • Start
  • O projekcie
  • Pozytywne nastawienie
  • Odżywianie
  • Ruch
  • Treningi personalne
  • Sklep
No Result
View All Result
Projekt Sukces
No Result
View All Result

Przyprawy w kuchni- litera „K”

Yesterday is gone. Tomorrow has not yet come. We have only today. Let us begin.

Projekt Sukces Team przez Projekt Sukces Team
25 kwietnia 2020
w Odżywianie, Zdrowie
0 0
0
Strona główna Odżywianie

Trzecia część naszej serii poświęconej przyprawom w kuchni. Zachęcamy do eksperymentowania ze smakami. Porzućmy gotowe kostki rosołowe i gotowe mieszanki pełne soli.


W tym artykule znajdziesz literę „K”, wcześniejsze litery możesz odnaleźć pod linkiem: https://www.projekt-sukces.pl/przyprawy-w-kuchni-abc/ oraz https://www.projekt-sukces.pl/przyprawy-w-kuchni-e-j/


Kardamon – obok szafranu najdroższa przyprawa na rynku. Najbardziej cenioną jego odmianą jest kardamon malabaryjski, który naturalnie rośnie na Półwyspie Indyjskim, w Indonezji i Chinach. Na rynku możemy spotkać również kardamon z Nepalu i Jawy, ale jego jakość jest nieporównywalna do malabaryjskiego. Przyprawa pozyskiwana jest z nasion rośliny. W sklepach możemy kupić formę całych nasionek albo sproszkowaną. Ta pierwsza oczywiście jest bardziej aromatyczna. Kardamon ma ostry, ale przyjemny smak, o ciepłym bukiecie. Można wyczuć w nim zapach kamfory. Przyprawa ma duże zastosowanie lecznicze. Poprawia trawienie, przyspiesza metabolizm, działa antybakteryjnie i antywirusowo. Używany podczas przeziębień. Zwalcza bóle mięśni i zapalenia układu moczowego. Oczyszcza organizm, obniża ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu. Ma wiele witamin i składników odżywczych.
Do jakich dań pasuje w kuchni: dania kuchni azjatyckiej, mięso- szczególnie drobiowe, ryby, ciasta typu piernik, wypieki bożonarodzeniowe, herbatniki, napoje, napary, konfitury .

Kmin rzymski – często mylony z kminkiem. Wywodzi się prawdopodobnie z Egiptu. Inaczej zwany kuminem. Nadaje potrawom wyrazistości i lekkiej ostrości. Ma bardzo intensywny zapach. W kuchni używamy nasiona tej rośliny. Możemy spotkać go w formie ususzonej w całości jak i sproszkowanej. Kmin rzymski działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Zawiera olejki eteryczne, witaminy m.in. C i E oraz pierwiastki takie jak żelazo, fosfory czy wapń. Poprawia trawienie- niweluje mdłości, działa wiatropędnie i przeciwwzdęciowo.  Korzystnie wpływa na układ oddechowy, dlatego pomaga podczas przeziębień. Oczyszcza z toksyn, reguluje miesiączki, polepsza apetyt. Znane jest również jego działanie moczopędne oraz dobry wpływ na budowę żył. Relaksuje i poprawia nastrój.
Do jakich dań pasuje w kuchni: dania kuchni hiszpańskiej, indyjskiej czy meksykańskiej. Mięsa, gulasze, sosy, ryby, sałatki i marynaty.

Kminek – przyprawa inaczej zwana karolkiem, karbą lub hanyżem polnym. Ma charakterystyczny zapach i wyrazisty smak. Za intensywność jego zapachu odpowiada olejek eteryczny- karwon i limonen. W Polsce rośnie szczególnie na terenie Żuław Wiślanych, ale można go również spotkać na łąkach i przydrożach w całym kraju. To co znamy jako przyprawa to brązowe, lekko wygięte rozłupki.  Kminek słynie z właściwości prozdrowotnych. Niweluje bóle brzucha i zaparcia. Pomocny w diecie redukcyjnej. Poprawia krążenie, niszczy bakterie i wirusy. Zaparzone owoce kminku pomagają niemowlakom w trakcie kolek, a także ich mamom w pobudzaniu laktacji.
Do jakich dań pasuje w kuchni: gęste zupy typu kapuśniak, dania z kapusty takiej jak bigos, wiejskie kiełbasy. Ciężkie i kaloryczne dania- pomaga je łatwiej trawić. Dania z buraków i ziemniaków i do wszystkich mięs.

Kolendra – roślina, której liście charakteryzują się mocno charakterystycznym zapachem i ostrym smakiem. Nie wszyscy potrafią go zaakceptować.  Dojrzałe ziarna natomiast mają łagodny aromat i lekko słodkawy smak. W kuchni wykorzystuje się świeże liście tej rośliny oraz susz uzyskiwany z ziaren.
Kolendra pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Działa rozkurczowo. Poprawia pracę jelit, wspomaga działanie właściwie całego układu trawiennego, również podczas zatruć pokarmowych.
Do jakich dań pasuje w kuchni: dania kuchni meksykańskiej, indyjskiej, arabskiej. Mięsa, sosy typu salsa, azjatyckie zupy, sałatki, surówki, dania z ziemniaków, ale i desery i ciasta- takie jak piernik czy szarlotka.

Koperek – jedna z najbardziej popularnych przypraw w rodzimej kuchni. Spożywamy zarówno świeży jak i ususzony. Szeroko wykorzystywane są też ziarenka kopru- w całości, jak również rozdrobnione.
Chyba wszyscy znamy jego smak, aromatyczny, lekko gorzki. Należy jednak nie przesadzać z dodaniem kopru do potraw, bo potrafi je zdominować.
Właściwości lecznice kopru są od dawna znane. Ma wiele cennych witamin, w tym C, D, E, K, H oraz witaminy z grupy B.  Oprócz tego zawiera limonen, fosfor i żelazo oraz sole mineralne. Świetnie działa na pracę żołądka. Niweluje wzdęcia i kolki (nawet u niemowląt). Uspokaja, pomaga w laktacji i w walce z bezsennością.
Do jakich dań pasuje w kuchni: najbardziej znany jako dodatek do ziemniaków, mizerii i zupy kalafiorowej. Sprawdzi się również w daniach rybnych, jako dodatek do twarogów i jaj. Łodyga znajduje zastosowanie jako składnik do zalewy używanej do kiszenia ogórków.

Kozieradka – zwana również bożą trawką. W kuchni wykorzystujemy jej nasionka o żółtawym kolorze. W sklepach możemy kupić nasiona wysuszone w całości albo w formie zmielonej na proszek. W smaku dość charakterystyczna, o lekkiej nutce goryczy. Zapach natomiast jest intensywny i słodkawy.
Kozieradka pobudza apetyt, działa przecwiwzdęciowo, poprawia metabolizm. Pomaga w walce z wrzodami żołądka i pasożytami układu pokarmowego. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Zapobiega powstawaniu hemoroidów. Chroni wątrobę. Sprawdzi się też w chorobach zatok. Redukuje tkankę tłuszczową i podnosi poziom testosteronu, przez co nazywana jest „ziołem kulturystów”.
Do jakich dań pasuje w kuchni: mięsa, ryby, zupy, sałatki, makarony, sosy. Odrobinę można dodać do ciasta na chleb, a proszek z jej ziaren sprawdzi się jako dodatek do własnoręcznie przygotowanej chałwy.

ZOBACZ TAKŻE

Wyzwanie Projekt Sukces – Zacznij z nami TYDZIEŃ ZERO

Wyzwanie Projekt Sukces – Zacznij z nami TYDZIEŃ ZERO

4 maja 2023
Autofagia – czyli o tym jak organizm sam się oczyszcza

Autofagia – czyli o tym jak organizm sam się oczyszcza

22 lutego 2023
Jak wybrać dobre mięso?

Jak wybrać dobre mięso?

22 lutego 2023

Kurkuma – aromatyczna, nieco gorzka w smaku przyprawa o intensywnym i lekko ostrym zapachu. Uzyskiwana z kłącza ostryżu długiego. Proszek, który pozyskuje się  z jego korzenia nazwany jest właśnie kurkumą i to on ma zastosowanie w kuchni. Ma piękny złoty kolor. Zawarta w tej przyprawie kurkumina ma niesamowite właściwości lecznicze. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Pobudza pracę naszego mózgu, chroni przed chorobą Alzheimera. Obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega nowotworom i świetnie działa na nasz układ trawienny. Niektóre badania wskazują również działanie kurkumy jako profilaktykę depresji. Korzystnie wpływa również na wzrok. Kobiety w ciąży powinny jednak uważać na kurkumę, ponieważ pobudza ona pracę macicy.
Do jakich dań pasuje w kuchni: dania kuchni indyjskiej, orientalnej, azjatyckiej i śródziemnomorskiej. Mięsa i ryby.

Warto stosować przyprawy w kuchni i otworzyć się na świat ich smaków i aromatów. Są zdrowe, a dzięki nim potrawy nabierają zupełnie nowego charakteru.
Kolejne przyprawy zostaną opisane już niedługo, w następnych artykułach.

​Źródło: https://kuchnia.wp.pl/katalog-przypraw-6054905381082241a, https://sklep.ronic.pl/blog/142_przyprawy-niezbedne-w-kazdej-kuchni.html, https://www.kuchniaplus.pl/slownik

Tags: dietaodżywianiezdrowie
Udostępnij17

OstatniePosty

Mięso dla diety Karnivora - Jakie wybrać?
Odżywianie

Mięso dla diety Karnivora – Jakie wybrać?

4 października 2023
Co to jest dieta karniwora
Odżywianie

Dieta Karniwora – co to jest i jak działa?

2 października 2023
Czego unikać na diecie carnivore?
Odżywianie

Czego unikać na diecie carnivore?

3 września 2023
Poradnik dla początkujących na diecie karniwora
Odżywianie

Poradnik dla początkujących na diecie karniwora – Jak zacząć w 5 krokach?

28 czerwca 2023
Przepisy na diecie karnivora
Odżywianie

Przepisy na posiłki z diety karniwora – co warto przygotować?

25 czerwca 2023
Suplementacja w diecie karnivora
Odżywianie

Suplementacja na diecie Karniwora – kiedy warto sięgnąć po suplementy?

24 maja 2023
Następne wpisy
Przyprawy w kuchni- L-P

Przyprawy w kuchni- L-P

Kategorie

  • Odżywianie
  • Pozytywne nastawienie
  • Pozytywne wiadomości
  • Ruch
  • Zdrowie

OSTATNIE WPISY

  • Mięso dla diety Karnivora – Jakie wybrać?
  • Dieta Karniwora – co to jest i jak działa?
  • Czego unikać na diecie carnivore?
  • Poradnik dla początkujących na diecie karniwora – Jak zacząć w 5 krokach?


Regulamin sklepu internetowego

Trener Personalny Poznań

Trener Personalny Poznań Patryk Jankowski - Trening Personalny

tel.: 537 606 425

Fitness Klub CityFit - Siłownia 24h Poznań Galeria Pestka, Aleje Solidarności 47, 61-696 Poznań
  • O nas
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Kontakt

© 2023 Projekt Sukces. All Rights Reserved.Project & Design: HumanCraft

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Start
  • O projekcie
  • Pozytywne nastawienie
  • Odżywianie
  • Ruch
  • Treningi personalne
  • Sklep

© 2023 Projekt Sukces. All Rights Reserved.Project & Design: HumanCraft